Japonske češnje

Japonci imajo radi cvetoča češnjeva drevesa in lepoto češenj upodabljajo vsepovsod.

 

Belo cvetoče divje češnje na pašnikih, gmajnah in ob gozdnih robovih so nekaj najbolj očarljivega v naši kulturni krajini. Če se konec tedna povzpnete kam više, boste še lahko uživali v njihovi krhki nekajdnevni lepoti, preden bodo čebele opravile svoje in bodo v vetru zalebdeli cvetni lističi

 

http://www.mylusciouslife.com

 

V mestu so za okras bolj priljubljene japonske češnje. Sorte japonskih češenj, ki so jih japonski vrtnarji skrižali v več stoletjih, premorejo cvetove od snežno belih prek vseh odtenkov rožnate do ciklamnih odtenkov, nekatere imajo polne cvetove. Vse pa odlikujejo posebno svilnati cvetni lističi. Japonske okrasne češnje sicer uspevajo povsod tam, kjer uspevajo češnje za obiranje plodov. So odporne drevesa nižje rasti z gosto krošnjo. Plodove rodijo le nekatere sorte, vendar niso užitni. Razmnožujemo jih s cepljenjem.

 

http://www.fineartphotoblog.com/minimalism/high-key-sakura-blossom 

Na majhnem vrtu ob mojih vsakdanjih poteh je pred dnevi kar prehitro zacvetela japonska češnja. Jutro se je z njo rožnato obarvalo in popoldne je medeno zadišalo. Vesela sem ohladitve te dni, da bodo vsaj za malo podaljšali lepoto drevesca. Pred leti sem dobrih 1000 kilometrov severneje od nas spomladi hodila po ulici s češnjevim drevoredom. Tamkajšnje sveže vreme je popke počasi privedlo do polne razcvetelosti, pri nas pa drevesa kdaj skoraj čez noč zacvetijo in se čez dan ali dva že osujejo. Vendar so vsaj tisti kratki čas tako lepa, da razumemo prevzetost Japoncev nad sakurami, kot jim rečejo.

Kadar zacvetijo konec marca in v začetku aprila, se začne stoletja star ljudski praznik hanami: sicer vedno marljivi Japonci si vzamejo čas in se odpravijo pod cvetoča češnjeva drevesa, kjer posedajo v družbi in si pripravijo malico iz košare. Sakura je neuradni simbol japonskega naroda. Po izročilu naj bi prvo češnjo pred cesarsko palačo zasadili v 9. stoletju, zato je drevo dobilo aristokratski pečat.
 

http://www.flickr.com/photos/kawaii_fabric_and_paper/2571035588/

Češnje so se na Japonske prelile v vzorce na svili, lesu, keramiki in papirju. Najdemo jih na kimonih, lakiranih škatlicah, skodelicah za čaj, imenovanih čavan, na paravanih, lesorezih in papirnatih svitkih.

 

 

blog.craftzine.com; http://www.furnitureonnet.com/, casabento.com; orientalarts.com.au

 

Z njimi so potiskani papirnati lističi za origami, starodavno tehniko zgibanja papirja za obredne namene in dekoracijo. V tej tehniki so tudi izdelani papirnati cvetovi.

 

http://blog.uniquejapan.com/

Ne nazadnje so češnje pomembne tudi v kulinariki: sakura moči se imenuje priljubljena slaščica iz rožnato obarvane riževe moke in fižolovega nadeva, ki jo ovija vložen češnjev list. V obliki češnjevih cvetov so lahko tudi slaščice na tradicionalnem japonskem čajnem obredu. 

 


wabisabi-world.com; dianepernet.typepad.com

Veliko japonskih češenj od leta 1912 raste v parku Potomac v Washinghtonu in v New Yorku. Z njimi so ta svetovna drevesa vstopila v svetovno diplomacijo, saj si jih je zaželela žena takratnega predsednika ZDA W. H. Tafta in japonska država jih je podarila. Tudi v Sloveniji raste velik drevored japonskih češenj in sicer pred vhodom v bodoči botanični vrst. 300 japonskih češnjevih dreves je naši državi podarilo japonsko Združenje ljubiteljev cvetočih češenj, prvo sadiko pa je 9. oktobra 2000 lastnoročno zasadila princesa Sayako. Prva drevesca so že odcvetela, nekatera cvetijo druga sedaj. Vendar bo preteklo še veliko časa, preden bodo drevesa postala košata. Toda nekoč bo pomladni dan ob Večni poti v Ljubljani poln rožnatih cvetov in finega medenega vonja in ljudje bodo prihajali, da za trenutek užijejo krhko lepoto.