Ekološka svetila

Pri razsvetljavi doma in vrta lahko veliko prihranimo in smo prijaznejši do narave.

Ekološka svetila prihranijo energijo in imajo daljšo dobo trajanja. Ob tem lahko kupimo zelo lepe reciklirane svetilke ali luči, ki so izdelane na naravi prijazen način, iz ekoloških materialov. Nekaj koristnih skušnjav vam predstavljamo na fotografijah.


Oblikovalec Jordy Fu je oblikoval serijo svetilk, izdelanih iz recikliranega papirja. za izdelavo je uporabil starodavno kitajsko tehniko striženja, ku ustvarja dramatičen videz.

Doma brez svetlobe ni – ta ga dela uporabnega in varnega, ob tem pa ga tudi olepša. Preudarno načrtovanje našega bivališča poskrbi, da kar najbolje izkoristimo sončno svetlobo, ki nas poživlja. Smotrno načrtovanje prostorov s primerno velikimi okni poskrbi za dovolj naravne svetlobe, ob tem pa izberemo barve, ki svetlobo vračajo v prostor, in odbojne površine, ki jo odbijajo v prostor.

Umetna svetloba pa je z uvedbo električne razsvetljave tudi noči naredila svetle, saj se je sodobno življenje z njo raztegnilo dolgo v noč.
Z razsvetljavo porabimo okoli 15 odstotkov vse energije v našem domu, kar ni zanemarljiv delež. Zato mora biti naša električna razsvetljava praktična in ekonomična. Po večdesetletni prevladi navadnih žarnic na žarilno nitko je bilo v zadnjem času razvitih mnogo varčnih svetil.
Ekološka svetila

Nežni metulji oblikovalca Nahoka Koyame so ročno izdelani iz volnene polsti. Na voljo so v različnih barvah.


Enostavna stropna svetilka iz lesa

Kompaktne fluorescenčne žarnice

Z uporabo kompaktnih fluorescenčnih žarnic (CFL) porabimo 75 odstotkov manj energije in imajo desetkrat daljši rok trajanja. Izdelujejo jih v različnih odtenkih. Na voljo so različne oblike in velikosti, tako da lahko najdemo primerne izdelke za vsak navoj.
Toda te žarnice imajo nekaj pomanjkljivosti: ko jih prižgemo, ne dosežejo takoj optimalne svetlobe, zato niso primerne za stopnišča, hodnike in podobne prostore, kjer luči pogosto prižigamo in ugašamo. To tudi skrajša njihovo življenjsko dobo. Ker vsebujejo nekaj živega srebra, sodijo med nevarne odpadke.

Ekološka svetila

LED-svetilke so zelo varčne, prijazne za uporabo – in se podajo v še tako minimalističen interier.

Fluorescenčne cevi

Fluorescenčne cevi delujejo podobno kot kompaktne fluorescenčne žarnice: elektrika potuje skozi plin in pri tem žari. Ta svetila ne ustvarjjao veliko toplote, saj se večina elektrike pretvori v svetlobo. Trajajo do 20.000 ur. Na voljo so v različnih barvah.
Flurescenčne cevi skrijemo, da zmanjšamo ostro žarenje. Lahko jih namestimo tako, da se njihova svetloba odbija od svetlih površin, s čimer dosežemo izvrstne učinke.
Za še bolj ekološko obnašanje lahko vgradimo infrardeče senzorje za prižiganje in ugašanje luči.

 

 

Ekološka svetila

Namizna svetilka iz recikliranega polipropena in brezovega lesa

Halogenske žarnice

Halogenske žarnice so sicer bolj potratne kot kompaktne fluorescenčne žarnice, saj porabijo dvakrat toliko energije, vendar še vedno občutno manj od navadnih žarnic in ustvarjajo veliko toplote. Trajajo do 3000 ur. So dokaj drage.

 

Njihova svetloba je mnogokrat preostra in preveč žari, zato niso najboljša izbira.

Ekološka svetila

Očarljivi slonček je izdelan iz recikliranega polipropena.

Svetleče diode

Svetleče diode (LED) so celo učinkovitejše od kompaktnih fluorescenčnih žarnic, saj trajajo do 100.000 ur in porabijo izjemno malo energije. Na voljo so v najrazličnejših barvah, zato jim meje uporabe postavlja samo naša domišljija.
Svetleče diode poznamo v različnih oblikah: najpogosteje so na voljo kot majhni reflektorji, ki so podobni halogenskim žarnicam. Ker mečejo dokaj ozek pas svetlobe, so zelo primerne za usmerjeno razsvetlitev. Z njimi lahko ustvarjamo tudi razpoloženjsko svetlobo.

Glamurozna stoječa svetilka Tavolo oblikovalca Catellanija za Catellani & Smith

Vir: Oliver Heath: Urbani ekošik, založba Vale Novak, Ljubljana