Vrtni dodatki – doma narejeni

Vrtni dodatki? Da, vse malenkosti po našem okusu: posebne posode, okraski, vetrnice …

Ja palčki vendar! Desetletja preganjani kot kičasta svojat, tako rekoč definicija kiča, vendar priznajte – tako so cartkani! Posebno če ste stari štiri ali pet let, so glavna privlačnost na vrtu. Poročila govore o tujih frocih, ki vdirajo na zasebne vrtove, da lahko objamejo in poljubčkajo te možice.

Vrtni dodatki so vse tiste stvari, ki niso nujne za rast in cvetenje v vašem vrtu, niti delu z njim,  ampak so namenjene krašenju, zato vsaj toliko kot rože in drevje odražajo vaš odnos do svojega vrta, tudi tistega na balkonu ali okenski polici. Od nekdaj so bili in bodo, pa naj nekaterim še tako gredo v nos – tako kot palčki. Kdaj so trend, kdaj preganjani, kdaj jih kupimo, kdaj naredimo sami. Pri teh se bomo danes ustavili!

 

vrtni dodatki

 

Klopotec (morda) ima svojo funkcijo, preganjal naj bi ptiče. Vendar ali ste že videli klopotec, ki ni tudi lepo izdelan in zanimivo okrašen? Predvsem po naših vinorodnih območjih se znanje o njegovi izdelavi prenaša iz roda v rod, običajno preskoči sina in ded pouči vnučka. Kdaj jih vidimo tudi po mestnih vrtovih.

vrtni dodatki

Tile netreski so zrasli v izvotljenem deblu – ustvarjeni so drug za drugega, kajne? Pred par desetletji, ko specializirane trgovine niso ponujale česa več kot pantakan, navadne glinaste lonce in motike, je bilo tovrstne ustvarjalnosti dosti: kos debla je s sekiro ali motorno žago hitro postal cvetlično korito.

 

vrtni dodatki

 

Recesija bo morda spet obudila take prakse – hej, lahko bodo zelo uspešne!

 

vrtni dodatki

 

Domači mojster je iz debla potegnil kar največ: stranska veja je ravno tako primerna za zasaditev. Netreski bodo dobro uspevali v sožitju s počasi trohnečim deblom.

vrtni dodatki

 

To je pa naš dosežek: Matejad je ustvarila svojo palčjo deželo. Menda se obeta nadaljevanje, ker s palčki je že tako, da se radi množijo, če le imajo ustrezne bivalne razmere. Potem pa pridejo še vile in vilinci, škratje, gozdni moži …

vrtni dodatki

 

Tudi to sovico je naredila Matejad. Zajčki še pridejo. Ali pa miši. Mačke. Metulji. Potrebujemo kos lesa ali drugega primernega materiala in ustvarjamo.

 

vrtni dodatki

 

Te male vrtne lučke pa so razsvetljevale naš Poletni piknik v fotozgodbi. Matejad je kozarce za vlaganje oblepila z riževim papirjem. Še zdaj nam dobro služijo in prijazno osvetljujejo večere.

 

vrtni dodatki

 

Droben kos med jesensko zasaditvijo je delo Petre Militarev, njen blog si lahko ogledate tukaj.

 

 

Na žici kima med cvetjem,

 

vrtni dodatki

 

medtem ko njegov večji brat na palici čepi v grmovju. Oba namesto črvov držita v kljunu rdeča srca – nam ponujata svojo črno pernato ljubezen?

 

vrtni dodatki

 

Otroci pravijo, da ja. In ga selijo po vrtu. Pod večer pa ga zapičijo na rob velikega travnika. Tukaj je najlepši. Vezana plošča, zaščitena s premazom, bo dolgo kljubovala  dežju in slabemu vremenu. Petra je za nas izdelala tudi vetrnico, ki jo bomo objavili v prihodnjih dneh.

vrtni dodatki

 

Tako, predstavili smo nekaj doma narejenih vrtnih dodatkov, prihodnjič pa gremo po nakupih – ali imate kake želje?;)

Jesenske zasaditve smo pripravili s pomočjo trajnic Strgar, obiščite jih!

 

Foto: KB, PS, JR