Predstavljamo: Vladka Serbinek – blog Ustvarjalna skrinja

Predstavljamo Vladko Serbinek, avtorico bloga Ustvarjalna skrinja.

Vladka zase pravi, da je nomad med Mariborom, Muto in Gradcem in da je čisto navadno dekle, ki obožuje papir in oblikovanje tega. Končala je študij sociologije in teologije, vendar jo je pot kaj kmalu ponesla v svet računalnistva, kjer za zdaj tudi ostaja. S papirjem ustvarja že od leta 2009, takrat je začela pisati tudi svoj blog, v katerem objavlja in širši javnosti predstavlja svoje izdelke.

 

V njeni Ustvarjalni skrinji je polno idej, tudi takšnih, ki se jih Vladka sploh še ne zaveda, kot pravi ona. Pravi, da se v svoji koži najbolje počuti ravno takrat, ko ustvarja. Čestitke so in ostajajo njena prva ljubezen, čeprav jo privlači tudi kvačkanje in fotografiranje. In prav pri teh treh temah namerava vztrajati tudi v prihodnje, saj je še veliko tega, kar bi se rada naučila in v čemer bi se rada izpopolnila.

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?

Moja Ustvarjalna skrinja je nastala leta 2009. V bistvu sploh več ne vem, zakaj, zgodilo se je precej spontano po tem, ko sem odkrila nekaj blogov drugih deklet. Takrat nisem imela prave predstave o prihodnosti svojega ustvarjanja in niti pomisliti si nisem upala na vse to, kar se mi dogaja zdaj. Še danes sem večkrat presenečena, ko vidim, kaj moji prsti ustvarijo s pomočjo tistega, kar najdejo v moji domišliji. Blog mi pomeni zelo veliko, saj je stik z vsemi mojimi soustvarjalkami. Je prostor, kjer se srečujemo, pogovarjamo prek komentarjev in kjer lahko druge naučim kaj novega ali se sama naučim kaj od drugih. Hkrati pa je krasen pregled vsega, kar sem v teh letih ustvarila, kako sem napredovala, se izpopolnjevala…

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni…?

Moj blog je v glavnem namenjen čestitkam in drugim izdelkom iz papirja. Tu in tam pa se najde tudi kakšna ideja za darilo. Tako bi ga lahko uvrstila v kategorijo »ustvarjanje iz papirja«.

 

Kakšen je vaš slog oziroma slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?
Težko bi rekla, da imam kakšen poseben slog. Navadno dekle ima rado navadno oblačenje 🙂 Rojena sem jeseni in te barve imam najraje tudi na sebi. Oblačim se precej preprosto in večinoma najraje posežem po jeansu in puloverjih. V svojih oblačilih se rada počutim udobno, pa naj si bo to v službi ali doma. Imam pa to srečo, da pri svojem delu nimam stika s strankami in da je v tej branži oblačenje precej postranska zadeva 🙂 Tudi pri kuhanju je podobno. Jem praktično vse, kuham pa občasno. Kar pa zadeva opremljanje doma, se je moj okus z leti precej spremenil. Sprva so vse stene morale biti barvne, zdaj pa počasi vse dobivajo belo podobo in vse bližje mi je skandinavski slog opremljanja stanovanj. Nimam pa rada modernega pohištva in moderno, minimalistično opremljenih prostorov, ker so preveč neosebni in hladni.

 

Povejte mi prosim kaj o svojih izdelkih, kaj najraje delate, ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Najraje izdelujem prav čestitke, ker mi je vedno znova izziv na dokaj majhnem kosu papirja povedati veliko. To se da narediti z bogato obloženo ali pa s precej čisto in preprosto, tako imenovano CAS (clean and simple) čestitko. Ob tem v glavnem uporabljam samo beli in eko papir, ki ga oživim z barvami, izrezi in napisi. Preden sem začela pisati blog, sem med prvimi odkrila Simonin blog BojaMoja ustvarja in ona je bila gotovo moja prva vzornica. Sčasoma pa se je to razširilo prek meja, ki jih blogi tako in tako ne poznajo. In danes smo vse ustvarjalke na neki način vzornice druga drugi z vsemi izdelki in izkušnjami, ki jih delimo na blogu.

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Veliko jih je, ki jih spremljam in v zadnjih dveh letih se je število blogerk zelo povečalo. Vsekakor pa so mi še vedno najljubši tisti, ki sem jih odkrila na začetku: BojaMoja ustvarja, Chez moi, Scrapbook Abundance, Created by Sonja, Ustvarjalnica Jaal, Tako preprosto, igrivo, ustvarjalno, Ustvarja an.la, pa Tina s Kretivnimi iskricami in Najlepšim parom, ki je bila moja prva zvesta komentatorka. In še in še bi jih lahko naštevala.

 


Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?

Že nekaj časa obožujem tako kot mnogo drugih, Pinterest, saj lahko na enem mestu zbiram vse tisto, kar mi je na internetu všeč. Rada pogledam tudi prispevke o urejanju stanovanja, »prelistam« novice in poiščem vse potrebne informacije v zvezi s čim.

 

Kateri letni čas imate najraje in zakaj?

Vsak letni čas ima svoje pozitivne in negativne lastnosti in nimam svojega najljubšega letnega časa, ker mi je vsak ljub po svoje: pomlad s svojim prebujanjem, poletje zato, ker sem lahko veliko časa zunaj, predvsem obožujem poletne večere. Pa jesen s svojo paleto barv, ki me vedno znova navduši, hkrati pa se je to čas, ko se nekoliko umirim, ko svoje interese preselim v notranjost stanovanja. In pa zima, ki jo obožujem zaradi prazničnega vznemirjenja, škripanja snega pod podplati in vroče skodelice čaja.

 

 

Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Nasploh sem rada doma, jeseni in pozimi pa še posebno. Po naravi že nisem raziskovalec, prej zapečkar. To so idealni dnevi za branje in ustvarjanje.

 

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?

Vse pogosteje nakupujem prek interneta. Predvsem ustvarjalni material, zadnje čase pa tudi pripomočke za dom. Oblačila in obutev pa še vedno najraje kupujem v trgovinah, kjer lahko stvari poskusim. Pri ustvarjalnem materialu imam tri ali štiri blagovne znamke, ki so mi najbolj pisane na kožo, in večinoma kupujem njihove izdelke. Pri oblačilih pa kupim tisto, kar mi je všeč, znamke mi pri tem niso pomembne, verjetno tudi zato, ker mi oblačenje na splošno ni preveč pomembno :). Vse pogosteje pa kupim kaj ročno izdelanega in na ta način podprem tudi domače ustvarjalke.

 

Foto : Vladka Serbinek

Sprašuje: Valentina Vovk