Potonike

Potonike, potonke, paeonia … imajo veliko imen, še več sort in žlahtniteljev.

Vrt Petra Mejaka smo predstavili že pred tedni, a še vedno je odprt za javnost zato hitro izkoristite zadnje trenutke in si pglejte cvetoče maslenice in bradate perunike!

Mi se ustavimo še malo pri potonikah, paleonah. Gospod Peter ima med drugim na svojem vrtu potoniko z našega kraškega roba  Mascula ssp. Mascula, ki je  izginila  leta 1956. Njeno seme je dobil v Londonu. Krhek cvet prav ponižno cveti v senci mogočnih “sestričen”.

Vsi, ki  ste v minulih dveh mesecih  lepili znamke na kuverte, ste morda opazili potoniko (Paeonio) na znamkah. Niste? Pošta Slovenije   je znamko  izdala 26. marca 2010 in sicer sta naslikani tako avtohtona slovenska potonika (Paeonia officinalis) kot kitajska Paeonia rockii. Za izdajo te znamke je bil potreben sporazum med obema državama.   

 
 

 Pripovedovanje gopoda Petra o njegovih rastlinah je melodično potovanje od zgodovinskih dejstev do meddržavnih sporazumov, prepletanja imen žlahniteljev, vmes se vrivajo njegove izkušnje z rastlinami, prigode, vremenski vplivi. Gospod Peter med smehom pove, da ima vsaka potonika svojo pravljico: nekatere so povezale z imenom, druge z žlahnitelji, tretje z njegovim trudom. 

 
 Paeonia chinese dragon spada med Lutea hibride, žlahnitelj je Saunders – leta 1952. 
Posebno pozornost je pritegnila vrsta chinese dragon, rastlina v obdobju približno štirih mesecev spremeni barvo listov od zelenih na rdečkasto rjavo, kar pomeni, da se pripravlja na cvetenje, med cvetenjem pa ne diši le cvet, ampak tudi listi. Po cvetenju  se barva listov začne spreminjati nazaj v zeleno. Kot vidite, ob našem obisku še ni cvetela.

Navdušila nas je množica odprtih cvetov, njihova različnost od oblike barve cvetov do oblaka barve in vonja listov. Poglejte si delček razcvetelih potonik, kot smo jih ujeli mi.

Zadaj je  botanična sorta MLOKOSOVITSCHII,  domovina Kavkaz.   Na isti sliki vidimo še ROKII, domovina Kitajska.

 

SHIMA NISHIKI hibrid P.suffruticosa – Japonska.

Bela potonika je YUKIZASA hibrid P.suffriticosa – Japonska.

 Rožnata potonika je SEIDAI P. hibrid suffriticosa.

 

Bela potonika je REKANKU hibrid P.suffriticosa.

Zelnata potonika NORTHERN GLORI.

Rumena potonika HIGH NOON spada med Lutea hibride,  žlahtnitelj SAUNDERS – 1952.

Vrt Petra Mejaka je na ogled vsako soboto in nedeljo do konca maja od 9. do 18. ure. Naslov je: Semedela 12, Koper, mobilni tel.: 031 673 649 –  tik pred novogradnjo blokov zavijete desno navzdol in tik pred koncem ceste sledite tabli z napisom Vrt trajnic.