Pike in češnje na Pikinem pogrinjku

Ideje za dekoriranje mize, ko na češnjevo pecivo in klepet povabimo prijatelje

Šolsko leto smo (srečno) končali, pred nami je dan državnosti in ne bo nam več treba trpeti z našimi nogometaši – čas je za čaj! No, tako se reče, v resnici pa je čas za druženje ob vedno bolj sladkih češnjah. Čas je za Pikino okroglo, pikasto popoldne – le o žogah ne bi. Ne danes.

 

Pike in češnje

Češnje so zeeelo dobre, marmelada je pa le boljša višnjeva. Kaj pa pecivo? Češnjeva pita je njamsi, češnjevi  muffini  so še boljši. In elegantnejši. Tiste češnjice na vrhu  so tako navdušujoče kot mlade dolgonoge punce v pikastih krilcih po naših mestih. Pika je pekla.

 

Pike in češnje

Največ dela je bilo s češnjevimi kolački: otroci so na vsakem oblikovali češnjo iz testa. Hočem reči, največ dela je bilo s čiščenjem. Pika je bentila in govorila tiste grde besede, ko je brisala pikice testa od vsepovsod. Potem ko je bilo pecivo pečeno, je bila pa ponosna na frocovje.

 

Pike in češnje

Ko dekoriramo, je kdaj česa hitro preveč. Kdaj pa se kopičenje osnovnega elementa obnese. Rdeče pike na belem prtu. Bele pike na rdečem krožniku. Pika se pa pik res ne boji.

 

Pike in češnje

Prt je Pika doma sešila iz metrskega blaga. Bele pike na zelenem vrču. “Pikasto” pecivo. Belo, rdeče, zeleno.

 

Pike in češnje

Piki se smeje, ko vse pike vidi tako na kupu. Nobena ni preveč.Še sreča, da so še češnje okrogle!

 

Pike in češnje

Pika je češnje in muffine naložila na svoje stojalo za pecivo. Sama naredila.

 

Pike in češnje

Pika za spodbudo k čveku postavi na mizo slikarsko stojalce s staro fotografijo. Črno-beli dami sta damsko prekrižali nožice v svilenih štumfih, s palcem in kazalcem prijeli skodelico in vmes vzdihnili, da to je  pa krivica! Ja kaj je krivica? Da so Američani v 91. minuti zabili gol, ane?

 

Pike in češnje

“Mir,” je rekla Pika, “poljub sreče še pride, objem uspeha pa je že, da so naši prišli, do koder so prišli. Če jim je ena pika tokrat zmanjkala, naj pridejo pa k meni po katero. Jaz pa sem dobila na piko Američane.”

 

Pike in češnje

“Pike dobim, kadar kdo samo vzdihuje, se pritožuje in stoka, res! Kar je bilo, je bilo; kar je, je – kaj pa bo, pa nobeden ne ve! Jaz na primer ne vem, ali je pita spodaj dovolj pečena. Da bom izvedela, jo bo treba načeti.” Eh, Pika, pita redi!

 

Pike in češnje

“Jeza tudi, da veš! Pa napuh,” reče Pika in gre pripravljat limonado.

 

Pike in češnje

Danes gremo na čvek k Piki, ker je bil zadnji šolski dan, ker je jutri praznik državnosti, ker bodo nogomet odslej gledali samo še tisti, ki nimajo drugega v življenju, in ker so pike tako luštne in češnje tako dobre, bo super!

Stiliranje: MatejaD, MojcaK

Foto: JR, MK, KB

Vrč, krožnika, skodeli s pikami Sia: trgovina   Ljubo doma, Wolfova 12, Ljubljana