Milano 2013 – pisarniško pohištvo prihodnosti

V pisarnah preživimo čedalje več časa, pisarniško pohištvo postaja čedalje bolj podobno domačemu. In nasprotno.

Ko slišimo za pisarniško pohištvo, verjetno najprej pomislimo na sive pisarniške mize in modre stole, sive omare in nekaj barvitih dodatkov, ki jih uslužbenci namestijo zato, da bi razbili enoličnost. Rešitve, ki smo jih videli na milanskem sejmu, pa so predstavile opremo pisarn, ki se vse pogosteje srečuje z naprednim oblikovanjem, visoko kakovostjo in tehnološko dovršenimi rešitvami. Za uvod v sejem pisarniškega pohištva je Jean Nouvel, Pritzkerjev nagrajenec, postavil razstavo Project: Office for living.

Nouvelov projekt predstavlja provokativne rešitve in inteligentna vprašanja, ki jim sledijo odprti odgovori. V družbi, kjer je delo postalo tako tekoče, da je s prihodom gospodarsko razburkane dobe skorajda izpuhtelo, je vprašanje delovnega prostora pomembno in tudi kočljivo vprašanje. Jean Nouvel se je lotil pisarne prihodnosti, pri čemer je izhajal iz dejstva, da je mogoče delovno mesto kot tako uživati, zato je pripravil različne rešitve, ki združujejo dom, službo in zabavo. Vsi izdelki, ki so jih uporabili pri razstavi, so serijski proizvodi, kar so številni obiskovalci sprejeli z velikim odobravanjem.

 

 

Uvod v Nouvelove rešitve je bila pisarna v starem meščanskem stanovanju. To je ohranilo vse svoje prvotne značilnosti: razporeditev prostorov, sobane, spalnico, kuhinjo, kamine, tlak in štukature, ki ji dajejo reprezentančno vrednost. Izbrano pohištvo je v sozvočju z izvirno arhitekturo in sledovi preteklosti, prostori so funkcionalni, v njih v prijetnem in toplem zavetju najdejo svoj prostor različne dejavnosti.

 

 

Pisarna je udobna in posebna, njeni prostori so izvirni, v njih je mogoče stanovati, se izražati prek predmetov in delati v prijetnem okolju, saj ohranja funkcionalno logiko pisarne, vendar ne vzbuja istih občutkov.

 

 

Druga pisarna izraža čedalje bolj razširnjen trend: delo od doma. Podnevi se dom spremeni v pisarno, zvečer in ob prazničnih dneh pa spet zavzame  stanovanjsko funkcijo. Stanovanje in pisarna se spojita: pisarniško pohištvo se prilagodi potrebam družinskega življenja in nasprotno, v prostoru, kjer lahko predmeti zaživijo dvojno življenje. Hibriden prostor, ki se prilagaja potrebam tistih, ki delajo od doma. Ali pa tistih, ki jih noč pogosto preseneti sredi dela.

 

 

Naslednja pisarna je odprt prostor, kjer prevladuje sistem industrijskega pohištva, ki ga je mogoče zlagati, kopičiti, razstavljati in spet sestavljati in pomeniprelomnico s totalitarizmom in ponavljajočimi shemami sodobnih pisarn. Pisarniško pohištvo iz različnih obdobij se znajde v družbi predmetov, ki so prišli iz popolnoma drugih svetov. Odprti scenarij omogoča vsakomur, da se izraža in izbira lastno delovno okolje: lahko se izolira ali približa sosedu; sede ob pisalni mizi ali pa se kar zlekne nanjo. Različne vrste lesa, lepenke, usnja in barvne plastike sobivajo v nepričakovanem sožitju, nenavadni predmeti dominirajo na nakopičenem pisarniškem pohištvu, ki nepredvidljivo zarisuje mestne obrise. Prilagodljiva, a tudi občasno kaotična rešitev za pisarniško pohištvo.

 

 

Sledi postavitev pisarne v prazni industrijski hali, kakršnih je v okolici naših mest čedalje več. Prostorni pravokotni prostori ponujajo veliko svobodo pri opremljanju. Njihova prostorska posebnost omogoča poljubne oblike postavitve in spreminjanje. Takšna postavitev pisarne gotovo omogoča komunikacijo in nepretrgan pretok idej in vtisov.

 

 

Prostor omogoča posebne in prilagodljive rešitve, tako za pohištvo kot za svetila in dodatke. Za to pisarno je značilen svoboden prostor brez omejitev, pisarniško pohištvo je mogoče prilagajati za vsak projekt posebej, v skladu s potrebami in zahtevami uporabnikov.

 

 

In nazadnje na videz klasična racionalistična postavitev, ki je v resnici prilagodljiva, saj je mogoče tloris pisarne po potrebi prestavljati in razstavljati. Posamezne prostore je mogoče odpreti ali zapreti, tako v sosednjo pisarno kot na hodnik, z zložljivimi vrati in žaluzijami reguliramo zasebnost in svetlobo. Pisarniško pohištvo je formalno, elegantno in resno.

 

 

In nazadnje še video sprehod po razstavi, ki jo je pripravil Jean Nouvel.

 

 

Pisarne so torej čedalje bolj pretočne, prilagodljive in omogočajo tudi podaljšano bivanje. Uporabnikom ponujajo estetsko dovršene prostore, možnost prilagajanja posameznim projektom in posameznikovim potrebam. Delovni prostor naj bi omogočal čedalje boljše bivalne pogoje, ki se ne omejujejo na klasično sedenje ob pisalni mizi.

Katera pisarna pa je najboljša rešitev za vaše delovne potrebe?

 Foto: Saverio Lombardi Vallauri za Cosmit