Hiša peglezen po skandinavsko

Pritlična hiša na obrobju mesta preseneča z zasnovo prostorov in širokimi razgledi.

Ob pogledu na to nenavadno hišo, ki so jo zgradili leta 2006, najprej pomislimo, da smo se znašli nekje daleč od civilizacije, sredi gozda in divjine. Tokrat smo se zmotili, hiša leži le dvajset minut od središča Stockholma, na enem od stevilnih polotokov, ki segajo v zaliv pred švedskim glavnim mestom.

 

 

Poslopje poleg lege odlikuje tudi nenavadna zasnova, saj ima njen tloris obliko nekakšnega roga na 173 kvadratnih metrih površine. Če bi bila hiša v Sloveniji, bi se je verjetno kmalu prijel vzdevek Peglezen – tako kot poimenujemo znamenito Plečnikovo stavbo v Ljubljani.

 

 

Koničasta oblika v nas prebuja radovednost, kako je urejena notranjost.

 

 

Po tlorisu sta vhod in spalni del v širšem delu poslopja, medtem ko se dnevni del razvija v koničastem delu.

 

 

Iz vhoda se odpira dostop do spalnega dela in zastekljenega hodnika. V predsobi najdemo veliko vgradno omaro, iz nje pa prehajamo tudi v manjšo kopalnico in v vse tri spalnice.

 

 

Ob hodniku, ki vodi v dnevni prostor, so nanizane dodatne vgradne omare.

 

 

Tlak iz navtične tikovine nam v misli prikliče ladijsko palubo, kakor da bi lastniki z nenavadno obliko poslopja in podrobnostmi iz pomorskega okolja želeli ustvariti sodobno vikinško ladjo.

 

 

Sodobna kuhinja, ki je pretežno vgrajena v z lesom opaženo steno, s sivimi steklenimi vratci, granitnim pultom in črnimi svetili ustvarja protiutež toplim odtenkom vseprisotnega lesa.

 

 

Preprostim oblikam jedilnice in temno rdečemu usnju je kot kontrast nameščeno stilno pohištvo v sodobnih barvnih odtenkih.

 

 

Za razsvetljavo v prostoru z visokimi stropi skrbijo poleg velikih zastekljenih površin tudi viseče in vgradne svetilke.

 

 

Ob jedilnici je nanizana dnevna soba z naslanjačem, knjižnimi policami in koncertnim klavirjem. Ob pogledu nanj se takoj zamislimo, ali naše sorodstvo premore kakšnega dobrega pianista.

 

 

Kljub knjižnim policam se razgled odpira skozi steklena vrata, ki vodijo v naslednji sprostitveni prostor – dnevno sobo v kljunastem delu poslopja.

 

 

Končno smo torej prišli do konice, kjer zastekljeni steni omogočata popolnoma odprt razgled na gozd, ki ga lahko občudujemo z udobnega sivega kavča. Kot bi sedeli med drevjem, na skali, ki so jo prekrili lišaji.

 

Skozi dnevno sobo se podajmo še v spalni del.

 

 

Veliko okno ob ukrivljeni stenib na hodniku daje vtis, da sta notranjost in zunanjost združeni v eno.

 

 

Manjša kopalnica z okroglimi okni in kopalno kadjo v obliki čolna nas spet spominja na plovilo.

 

 

Spalnice so opremljene s preprostim lesenim pohištvom.

 

 

Večja kopalnica je namenjena sprostitvi na skandinavski način.

 

 

Prostornost, prha in velika finska savna nam spregovorijo, da je savnanje obred, ob katerem se Skandinavci srečujejo z družino in prijatelji.

 

 

 

Čeprav nam hiša v obliki peglezna daje vtis, da gre za vikend hiško, je zaradi bližine glavnega mesta prava oaza sredi narave, v katero se lahko lastniki zatekajo po vsakem delovnem dnevu.

 

 

In ga okronajo s sprehodom ob morju.

 JS
Foto: hemnet.se