Adventni venčki – uporaba naravnih materialov

Adventni venčki – ideje za izdelavo doma, pojdite v gozd, zbirajte neuporabljene okraske.

Danes vam predstavljamo izdelke skupine prijateljic, ki pred adventnim časom ustvarjajo adventne venčke iz naravnih materialov. Materiale poberejo po gozdovih,  dodajo še kaj, kar se najde v škatlah z božičnimi okraski, valja po delavnicah in ni več uporabno. Pomemben del izdelave danes predstavljenih adventnih venčkov je reciklaža npr. iz starih ovojnic za darila – vsaj kakšni ptički se dobijo ali znimive rastline, ki jih pri nas ni … Namen zbiranja prijateljic in izdelovanja pa je predvsem druženje, torej tisto kar je dan danes najpomembnejše.

Stožčasti adventni “venčki” –  venčki so samo še po poimenovanju, uporabili so lesene ostanke ter suho cvetje.  Rdeča barva je (predvsem verjetno zaradi tistega cocacolinega dobrega moža) postala značilna barva na advetnih venčkih, kljub temu da je liturgična barva adventa vijolična, barva spokornosti. Advent (adventus – latinska beseda, ki pomeni prihod) je čas priprave na božič.  V našem uredništvu smo navdušeni nad nenavadno obliko ter uporabo naravnih materialov, predvsem lesnih ostankov.

 

Lubje je tokrat glavni del venčka, za igriv zaključek poskrbijo angelčki na belem oblačku in ptički pod strehico, drugačno, igrivo, pisano in uporabno tudi v pred in po adventnem času.

Klasičen adventni venček – res ima štiri sveče, to je pa tudi vse, vendar nam je zelo všeč. Deluje skromno in preprosto, hkrati mu ne manjka elegance, skupaj s peharčkom suhih jabolčnih krljev je zmagovalna kombinacija za namizno dekoracijo.

 

Dokaz zakaj je pametno shranjevato breskove koščice – čudovita reciklažna vrednost.

 

 

Materiali, ki morda niso ravno prva izbira za izdelavo adventnih venčkov, pa vseeno razmislite: posušeni cvetovi hortenzij, sivke ali vrtnic, brezove veje, veje sibirski svib  ali  živikavi svib, prvi ima veje močne rdeče barve, drugi zelene. Trta, orehove lušine, celi kikirikiji, kavna zrna, bučna semena in morda malce nenavadno – reklame. Morda se spomnite članka o izdelkih iz recikliranega papirja. Mi vam bomo v naslednjih pokazali še nekaj adventnih venčkov, nekaj prav posebnih.

Upamo, da ste dobili prve ideje kaj vse lahko uporabite za vaš domač adventni venček, naj bo nabiranje materialov in izdelovanje adventnih venčkov tudi zabavno, vdruži prijatlejic, ali družinskih članov. Vsekakor naj ne bo stresno.

FOTO: UZ